Congo Reizen

Reis door het oudste en meest diverse park van Afrika!

Matoke Tours organiseert sinds januari 2016 reizen door de Democratische Republiek Congo. Deze voormalige Belgische Kolonie is de oudste safari bestemming ter wereld en huisvest het meest diverse nationale park van Afrika: het Virunga National Park. Mede dankzij de inspanningen van de Belg prins Emmanuel de Merode heeft het park zich de laatste jaren enorm ontwikkeld. Zo kunt u op Berggorilla tracking, Laaglandgorilla tracking, en kunt u de actieve vulkaan "Nyiragongo" beklimmen. Ook kunt u relaxen op het prachtige Tchegera Eiland. 


Bekijk hier onze Congo reizen waarin we Virunga NP bezoeken. Let op: deze reizen zijn Engelstalig beschreven! Wilt u direct meer Nederlandstalige informatie? Mail dan naar info@matoketours.com 

Reisaanbod DR Congo

Op dit moment heeft Matoke Tours 5 reizen door de DRC uitgezet. Een aantal daarvan zijn combinatiereizen met Oeganda en/ of Rwanda. In de nabije toekomst zullen we dit aanbod vergroten.

Omdat het toerisme in Congo nog niet zo ver ontwikkeld is, werkt Matoke Tours voor deze bestemming met speciaal opgeleide en zeer ervaren Ugandese reisgidsen. Dit biedt al onze reizigers de maximale comfort, zekerheid en wellicht ook een gevoel van veiligheid. Matoke Tours is hier uniek in. 
Klik hier voor ons Engelstalige reisaanbod 

 
 

Virunga National park

Het Virunga National Park bevat verschillende types tropisch bos en is met 215 soorten zoogdieren, 706 soorten vogels en 109 reptielsoorten het soortenrijkste beschermde gebied in Afrika. Ongeveer150 van de laatste 800 berggorilla’s leven op de flanken van de vulkanen in Virunga National Park. Ook komt er een kleine polulatie oostelijke laaglandgorilla’s voor (ongeveer 20). Het park speelt een belangrijke rol in de lokale economie en het leven van meer dan 50.000 mensen. Zo levert het grote Edwardmeer enorme hoeveelheden vis. 

Klik hier voor ons Engelstalige reisaanbod 

Berggorilla tracking

De berggorilla (Gorilla beringei beringei) is een ondersoort van de Oostelijke gorilla die leeft in het Virungagebergte, dat zich uitspreidt over Congo, Oeganda en Rwanda. Het is de grootste van de vijf bekende gorilla-ondersoorten. Het vrouwtje heeft een schofthoogte van 130-150 cm, het mannetje is met 140-185 cm nog een stuk groter. De silverrug kan wel meer dan 200 kg wegen. 

 

Berggorilla's zijn vegetariërs. Zij besteden ongeveer de helft van hun tijd aan het foerageren naar voedsel. Het voedsel bestaat voornamelijk uit bessen, bamboe, bladeren, boombast, het merg uit wortels en stengels en vruchten.

De gorilla tracking in het Virunga National Park is misschien wel de beste op aarde. De gorillas zijn namelijk zeer goed gehabitueerd en het regenwoud waar ze in leven is prachtig. Meestal komt u dan ook zeer dichtbij. Ook is de tracking meestal niet al te zwaar. 

Klik hier voor ons Engelstalige reisaanbod 

 
 

Laaglandgorilla Tracking

Er zijn twee soorten gorilla’s: de westelijke en de oostelijke gorilla. Beide soorten hebben weer twee ondersoorten. De westelijk laagland gorilla en de cross river gorilla zijn ondersoorten van de westelijke gorilla. De oostelijk laagland gorilla en de berggorilla behoren tot de oostelijke gorilla’s. Iedere soort ziet er weer anders uit. Vooral hun vacht verschilt veel. De oostelijke laagland gorilla is de grootste van allemaal. 

 

U kunt de oostelijke laagland gorilla tracking doen in het nationaal park Kahuzi-Biéga. Dit is beschermd natuurgebied in de Kivu-regio in de Democratische Republiek Congo. Het park werd in 1970 opgericht in de provincie Zuid-Kivu, op circa 50 km ten westen van de stad Bukavu. 

De Oostelijke laagland gorilla heeft de twijfelachtige eer om de reuzenpanda te vervangen als nummer 1 op de lijst met meest bedreigde diersoorten. Uw bezoek kan bijdragen aan het behoud van een van de mensapen die het dichtst bij ons staat. Meer informatie...

Klik hier voor ons Engelstalige reisaanbod 

 

De actieve Nyiragongo Vulkaan

De Nyiragongo is een actieve vulkaan in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Deze heeft een hoogte van 3.470 meter en ligt in het Virunga Nationaal Park. De Nyiragongo ligt op een hotspot van de Grote Afrikaanse Slenk (Rift Valley). Dertien kilometer naar het noorden ligt de eveneens nog actieve vulkaan, de Nyamuragira. De vulkaan heeft een van de grootste, permanente lavameren ter wereld.

 

De beklimming van de Nyiragongo Vulkaan begint doorgaans om 10 uur. Afhankelijk van uw fitheid komt u tussen 3 en 5 uur 's middags aan op de rand van de krater, waar vanuit u een spectaculair uitzicht heeft over de lava velden. Zeker vanaf het moment dat het donker wordt weet u niet wat u ziet! U eet en overnacht op de kraterrand. De volgende dag loopt u in 3 tot 4 uur weer terug. 

Klik hier voor ons Engelstalige reisaanbod 

 
 

Tchegera Island

Tchegera Island Camp is de perefcte plek om even te relaxen na gorilla tracking of de beklimming van de Nyiragongo Vulkaan. Het eiland ligt in het noordelijke deel van Lake Kivu en biedt spectaculaire vergezichten over het meer en maarliefst 4 vulkanen. Bij een heldere nacht kleurt de hemel rood van de gloeiende lava van de  Nyiragongo en Nyamulagira vulkaan. 
Op Tchegera camp zijn ook verschillende vogels te spotten, waaronder de Afrikaanse visarend. Vanuit het eiland kunt u relaxen op het strand, Kayakken, of andere delen van het eiland ontdekken. 

Klik hier voor ons Engelstalige reisaanbod 

Veiligheid

Virunga zou miljoenen bezoekers kunnen trekken, ware het niet dat het park op de grens van Rwanda en Congo ligt en de laatste jaren geregeld als strijdtoneel fungeerde. Matoke Tours directeur Wim Kok is in januari 2016 zelf op reis geweest door DRC en heeft daar met eigen ogen gezien hoe mooi en divers het gebied is. Bovendien bleek het parkmanagement uitstekend in staat de reis goed te organiseren en de veiligheid van bezoekers te garanderen. Mede door deze positieve ervaring heeft Matoke Tours besloten deze bijzondere bestemming aan te bieden.

 

Ondanks dat de veiligheid in en rond grote delen van het Virunga National park enorm is verbeterd, geven ministeries van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies voor DRC.

Reisadvies België

Reisadvies Nederland

Hierdoor kan Matoke Tours deze reis niet aanbieden vanuit Nederland. Dit heeft te maken met de ANVR voorwaarden. Matoke Tours LTD in Oeganda kan de reis wél aanbieden, maar u reist op eigen verantwoordelijkheid.

 

Omdat een reguliere reisverzekering reizen naar gebieden met een negatief reisadvies niet dekt, raden we u aan om u bij te verzekeren. 

In Nederland kan dat via Oom Verzekeringen

Vanuit een willekeurige ander land kan dat bij Bupa Global Insurance

Klik hier voor ons Engelstalige reisaanbod 

 
 

Reizen met Matoke Tours LTD

Matoke Tours LTD is een reisorgansiatie die al ruim 10 jaar reizen aanbiedt vanuit Oeganda. Matoke Tours LTD biedt reizen aan door Oeganda, Tanzania, Rwanda en Kenia en nu dus ook door de DRC. Matoke Tours is onder Nederlands management, maar orienteert zich op een internationaal publiek; vandaar dat website grotendeels in het Engels is. Omdat Matoke Tours LTD zich in de regio bevindt, is het altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe reismogelijkheden en de actuele veiligheidssituatie. Matoke Tours LTD heeft verschillende internationale keurmerken, zoals Atta.

 

Matoke Tours LTD staat garant voor kwaliteit en service en is in 2015 uitgeroepen tot tour operator van het jaar in Oeganda. 

Ons reisaanbod op de website is in het Engels, maar u kunt gewoon in het Nederlands communiceren met een van onze Nederlandstalige medewerkers van Matoke Tours LTD in Oeganda via info@matoketours.com

Foto's

53 Web  50w  39 Web  Tchegera _aerial -1024x 68324 Web  16  58a Web  2 Web30 Web  Gorilla Web  Nyiragongo -volcano 4

Congo Reizen
<